Institut za strateške studije - Osijek (Hrvatska)
Slavonija i Baranja Povratak Slavoniji Časopis "Privreda" Monografije Slavonija Znanstveni sabori Slavonije i Baranje Slavonski povratak knjizi Slavonija danas Doktorati Panon knjižnica Slavonski akcent Prilozi razvoju Slavonije i Baranje Moja biblioteka Kronika slavonskih inovacija Registrirane inovacije Registrirani patenti ► Slavonski spomenar Priznati u svijetu ► Zaslužni za privredni razvoj regije Zaslužni javni radnici

Zaslužni za privredni razvoj regije

Urednica: prof. dr. sc. Anka Mašek Tonković
Svoje prijedloge i priloge i možete slati E-poštom urednici ove Web_rubrike.

Nakon odlaska slikara, kipara, glazbenika, znanstvenika, arhitekata i drugih kulturnih stvaralaca iza njih (za povijest) u javnosti ostaju njihova djela. Tako ih se kulturna i šira javnost (pri) sjeća i odaje priznanje – ovisno o kulturnom identitetu i dometu pojedinog  autora. Kreativne inženjere se pamti po tehničkim patentima, a političare po dobrim rezultatima njihovih mandata ili po aferama (tzv. negativni heroizam). No, privrednika (poduzetnici i gospodarstvenici) koji su svojim radom poticali i/ili omogućavali privredni razvoj (čijim se rezultatima iskazanim u ekonomskim dobrima omogućava djelatnost autora iz kulturnog sektora) nekako se baš i ne (pri)sjećamo; oni padaju u zaborav odlaskom s ovoga svijeta njihovih suradnika, prijatelja i rodbine. Javnost o njima malo zna, a za mlađe generacije oni nisu ni postojali.

Postoji, dakle, civilizacijski dug, moralna obveza, da se javnosti predstave privrednici koji su u prošlim vremenima bili zaslužni za gospodarski razvoj Osijeka i cijele Slavonije i Baranje. Osim ispunjena te civilizacijske obveze prema prošlim generacijama (a na znanje sadašnjim i budućim) ovakvim sjećanjima može se pripomoći inventuri našeg razvoja u prošlosti (da se prisjetimo što smo sve u Slavoniji i Baranji izgradili) - a može se ponešto i naučiti iz tih vremena; na primjer – o uvažavanju interesa lokalne zajednice, o poštivanju šireg (državnog) interesa, o modelima privrednog razvoja, o nastavljanju započetih projekata iz prethodnog razdoblja kao i o tome kako su poduzetnici i privrednici u praktičnoj provjeri sposobnosti (temeljem rezultata u praksi) postupno napredovali u struci, u poduzeću, u društvu i/ili upravnoj vlasti.

Na desetine je privatnih poduzetnika u XIX. i prvoj polovici XX. stoljeća zaslužno za pokretanje privrednog razvoja i/ili izgradnje pojedinih tvornica. U drugoj polovici XX. stoljeća u socijalističkom privrednom sistemu ne postoji mogućnost za velike individualne poduzetničke pothvate, ali i u tom vremenu bilo je privrednika koji su bili zaslužni za usmjeravanje i/ili vođenje procesa privrednog razvoja.

Članovi Panon instituta pripremaju seriju priloga o takvim zaslužnim poduzetnicima (XIX. st.) i privrednicima  (XX. st.) koji su - od ukidanja kmetstva 1848. godine u Austro-ugarskoj monarhiji do kraja XX. stoljeća - zaslužni da je u Slavoniji i Baranji razvijena snažna poljoprivredna proizvodnja te izgrađena respektabilna industrija.

 U narednim mjesecima i godinama sjećamo se zaslužnih privrednika.

Milan Ivanović  

                                                          * * *

1. Ivan Špika (1926.-2010.)

2. Edmund Gutmann (1841.–1918.)

3. Vladimir Žanić (1926.-1971.

4. Marijan Kalea (1943.-2023.) 

Idi na vrh stranice